Voeding Mantella Laevigata

Dieet

De Mantella laevigata eet kleine, bepoederde insecten. Het voer kan het beste levend gegeven worden.

Nutriëntenbehoefte

Het natuurlijke voedsel van de Mantella laevigata is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de Mantella laevigata. Dit kan door insecten te bepoederen met een multi-vitaminen- en mineralenpreparaat.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor de calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van ultraviolet licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Aan dieren in een glazen vivarium dient vitamine D3 of ultraviolet licht gegeven te worden. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De Mantella laevigata heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Voedingsplaats en voedingsschema

Volwassen Mantella laevigata mogen dagelijks gevoerd worden. Jonge dieren mogen meerdere malen per dag een klein beetje voer krijgen. Het is belangrijk niet opgegeten levende voedseldieren te verwijderen uit het vivarium. Deze dieren kunnen de rustende kikkers storen of beschadigen.

Handopfok

De Mantella laevigata heeft twee of drie legsels per jaar, met 10 eieren per keer. Leg de eieren in een aparte kweekbak met een deel van het substraat, in een kleine bak met water, het water moet de eieren net niet raken. De temperatuur in deze bak, moet hetzelfde zijn als in het vivarium van de ouders. De eieren komen na 10 tot 14 dagen uit.
Vang de larven met een netje uit het water, en zet ze in een bak met 8 cm water, met een watertemperatuur van 20 tot 21°C. Twee maal per week moet de helft van het water ververst worden met chloorvrij water. De larven eten een mengsel van fijngemalen vlokvoer met een gelijk deel fijngemalen krachtvoer voor vissen. Vitaminepreparaat kan ook toegevoegd worden.

Wanneer de metamorfose (gedaanteverwisseling van larf tot volwassen dier) begint moet de bak afgedekt worden, door middel van gaas, om te voorkomen dat de kikkertjes ontsnappen. Zodra de voorpoten zichtbaar worden, is het belangrijk de larven vlotten van kurkschors of een oplopend stuk landgedeelte te geven. De metamorfose neemt 5 tot 6 weken in beslag.

De jonge kikkers kunnen grootgebracht worden in een zelfde vivarium als dat van de ouders. In de periode kunnen de kikkertjes gevoerd worden met levend voer.