Voeding Axolotl

Dieet

De axolotl eet regenwormen, muggenlarven, kleine visjes, waterinsecten, krekels en af en toe stukjes rauw, mager rundvlees. Het voer hoeft niet levend gegeven te worden. Het kan gegeven worden met een voedertang. Wanneer daarmee gewiebeld wordt, wordt een levende prooi nagebootst. Het voedsel van axolotls moet onder watergegeven worden, omdat het aquatische salamanders zijn.

Nutriëntenbehoefte

Het natuurlijke voedsel van axolotls is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de axolotl. Dit kan door voedseldieren te voeden met bepoederd voedsel.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor de calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van ultraviolet licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Aan dieren in een glazen vivarium dient vitamine D3 of ultraviolet licht gegeven te worden. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De axolotl heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Voedingsplaats en voedingsschema

Volwassen axolotls mogen dagelijks gevoerd worden. Jonge dieren mogen meerdere malen per dag een klein beetje voer krijgen. Het is belangrijk niet opgegeten levende voedseldieren te verwijderen uit het vivarium.

Handopfok

De axolotl heeft 1 legsel per jaar met maximaal 600 eieren per keer. Leg de eieren 14 tot 15 dagen in een bak met 8 cm chloorvrij water van maximaal 20°C. Wanneer de eieren na deze periode uitkomen dienen de larven apart opgefokt te worden. Bij jonge axolotls komt kannibalisme voor, de snel groeiende dieren vallen vaak hun kleinere nestgenoten aan.

De larven kunnen gevoerd worden met klein levend voer, zoals kleine waterinsecten.