Voeding Geit

Dieet

In de zomer eten landgeiten vooral gras. Daarnaast kan er iedere dag een plak hooi bij gegeven worden. In de winter worden (schimmelvrij) hooi en geitenbrokken gevoerd. In geitenbrokken zitten de benodigde mineralen en vitaminen. Schapenkorrels zijn niet geschikt als geitenvoer. Er zit geen koper in.
Een landgeit eet alles, maar geef ze niet teveel.
Landgeiten zijn kieskeurige drinkers. Ze drinken niet graag bevuild water. Zorg ervoor dat het water regelmatig ververst wordt.

Nutrientenbehoefte

In het voer van een landgeit moeten de volgende mineralen en vitaminen zitten:
koper 6 mg per kg
ruw eiwit 75 g/kg
calcium 3 g/kg
fosfor 0,2 g/kg
magnesium 1,5 g/kg
zink 22 mg/kg
ijzer 40 mg/kg
vitamine E 261 mg/kg

Voedingsschema en voedingsplaats

Als de landgeiten alleen maar in de wei lopen kun je het beste eenmaal per dag een paar plakken hooi op verschillende plaatsen in de wei leggen. Zo krijgen alle landgeiten voldoende te eten. Als de landgeiten in de stal lopen doe je een paar keer per dag hooi in de ruif. Altijd op een vast tijdstip.

Handopfok

Het is belangrijk dat als je een lam met de hand voedt, dat het lam wel biest binnenkrijgt. Biest is de eerste moedermelk. De biest bevat antistoffen tegen ziekteverwekkers en kan alleen de eerste 48 uur door de darmen opgenomen worden.
De biest kan gemolken worden bij de moedergeit of er kunnen biesttabletten gekocht worden bij de dierenwinkel
Daarna kan poedermelk gebruikt worden, maar ook volle melk van de koe.
Begin met kleine beetjes totdat het lam gewend is aan de fles.
Vanaf ongeveer zes weken eet het lam brokjes en hooi. Dan heeft het lam minder melk nodig. Als het lam drie maanden is kan gestopt worden met het voeden met de fles.