Voeding Groene Leguaan

Dieet

Volwassen groene leguanen moeten voer voor herbivoren hebben met daarin
5 % plantaadig eiwit
80 % groente
15 % Fruit en bloemen
Ze mogen geen bananen of dierlijk eiwit.

Jonge groene leguanen (tot 2 jaar)
hebben een dieet nodig met:

15 % plantaardig eiwit
85 % plantaardig materiaal, waarvan 70% in de vorm van groenten

Voer jonge dieren (tot ± 2 jaar) en drachtige vrouwtjes is het goed om tot ± 15 % dierlijk voedsel (insecten, kattenbrok, eieren) te voeren.

Te veel dierlijk voedsel geeft (nier)problemen op 3- tot 7- jarige leeftijd.

Nutrienten behoefte

Calcium
Bestrooi enkele keren in de week het voedsel met calciumlactaat (of carbonaat). Dit kun je bij de apotheek kopen (1 kg. voor ongeveer 40 euro). Het is namelijk belangrijk dat groene leguanen 1,5 tot 2 keer zoveel calcium (Ca) binnenkrijgen als fosfaat (P).
Vuistregel is dat ze 0,5 g Ca per kg lichaamsgewicht nodig hebben per dag.

Vitamine D3
Maximaal 50 internationale eenheden(I.E) per dag per kg lichaamsgewicht. Gangbaar is echter 100 à 200 I.E per leguaan per week.

Verstandiger is om UV lampen te gebruiken om zo de leguanen zelf vitamine D3 aan te laten maken!

Voedingsschema

Groene leguanen moeten elke dag gevoerd worden.

Voedingsplaats

Het voedsel van de leguaan kan op en schotel of bordje aangeboden worden in het verblijf. Een grote zware waterbak waarin de dieren zich volledig kunnen onderdompelen wordt erg op prijs gesteld en helpt bij de vervelling.

Handopfok

Laat de heldergroene jongen (± 6 cm met ± 17 cm staart) in een groep opgroeien in een niet te groot terrarium (b.v. 50 x 50 x 100 cm, later 100 x 60 x 100 cm). Dan blijven ze minder lang schuw en zien eten doet eten. Mix enkele malen wat tuinaarde of poep van gezonde, volwassen dieren door het voer, om de jonge dieren met de juiste darmflora 'te enten'.
Laat ze vooral niet te snel groeien. Na ongeveer één jaar moeten ze een kop romp lengte van ± 15 cm hebben. Ze zijn geslachtsrijp na 2 à 3 jaar, maar na één jaar begint reeds de strijd om de rangorde. Is deze vastgesteld, dan houden de gevechten meestal snel op.
Datzelfde geldt voor nieuw aangeschafte dieren.