Voeding Regenboogvissen

02augustus2006
Bron: EZNC 26: Regenboogvissen. Aanschaf, voeding, verzorging en gedrag, Gunther Schmida
Regenboogvissen zijn omnivoren en eten dus zowel dierlijk als plantaardig voedsel. In de vrije natuur betekent dat, dat ze alles eten wat ze kunnen doorslikken. Het voedsel van deze vis bestaat in het wild voor 40% uit...
landinsecten (bijv. mieren), 37% uit kleine waterkreeftjes en 18% uit insectenlarven (bijv. muggenlarven). De overige 5% bestaat uit algen en plantenzaden. Dit rantsoen verschilt onderling en is sterk afhankelijk van leefomgeving, jaargetijde en weersomstandigheden.

Het is belangrijk dat rode regenboogvissen in een aquarium afwisselend voer krijgen. Omdat regenboogvissen totaal niet kieskeurig zijn, is het dus aan de vissen zelf niet te merken of ze een volledige en juiste voeding krijgen. Daarom is het belangrijk dat de eigenaar oplet dat de vissen niet maanden achter elkaar hetzelfde soort voer krijgen.

Geef aan regenboogvissen ter afwisseling 2 keer per week levend voedsel. Geschikt levend voer kan bestaan uit: watervlooien, witte muggenlarven, zwarte muggenlarven, slingerwormen of tubifex. Deze diertjes kunnen zelf gevangen worden met een schepnet. Kijk dan wel uit voor het overbrengen van ziekteverwekkers zoals maagdarmwormen en schep deze dieren uit een visvrije poel. Het is ook mogelijk om kleine sprinkhaantjes te vangen in onbespoten graslanden. Dood dit zelfgevangen voer in het vriesvak en maak het fijn voordat het aan de regenboogvis gevoerd wordt. Om besmetting met parasieten te voorkomen is diepvriesvoer een goed alternatief voor levend voer.