Voeding Zebravink

Dieet

Het voer bestaat uit een zaadmengsel voor tropische vogels, in de dierenwinkel verkrijgbaar en daarbij wat eivoer. Kleine stukjes fruit en groenvoer vinden ze lekker, evenals een stukje brood. Daarnaast dienen de vinken de beschikking te hebben over grit en een sepiaschelp. Trosgierst kan dienen als een lekkernij.

Nutrientenbehoefte

Voedingsschema

Iedere dag vers water en vers voer.

Voedingsplaats

Omdat het voer niet nat mag worden zijn er twee aparte bakjes nodig. De bakjes moeten bij voorkeur van buitenaf ingestoken worden, de bakjes blijven dan schoner en de vogel wordt niet opgejaagd.

Handopfok

Zebravinken staan bekend om hun grote productiviteit. Ze planten zich zowel in een kweekkooi als in een voliÚre voort. Hebt u meerdere paartjes, zorg dan voor ruim voldoende nestkastjes; het komt nog wel eens voor dat de vogels het met elkaar aan de stok krijgen, omdat meerdere vogels het hetzelfde nestkastje uikiezen. Het nest wordt gemaakt van materialen zoals sisaltouw en kokosvezel. Gemiddeld kunt u op 4 tot 6 heel licht groene eitjes rekenen. Na 12 tot 13 dagen komen de jongen uit het ei.
De jongen vliegen op een leeftijd van ongeveer 3 weken uit maar worden nog ongeveer 2 weken gevoerd en begeleid. Na twee tot drie maanden heben de jongen hun volwassenkleur. Ze zijn al heel snel broedrijp, maar u kunt de geslachten beter van elkaar scheiden totdat ze minimaal 9 maanden oud zijn. Wanneer de vogels te jong gaan broeden, geeft het vaak problemen. Zebravinken kunnen met probleemloos drie tot vier legsels per jaar grootbrengen, maar omdat dit erg veel vergt van de ouderdieren, is het beter na het derde legsel alle nestkastjes te verwijderen.