Voeding van de Europese nerts

10mei2006
Bron: EZNC
De Europese nerts (Mustela lutreola) is een semi-aquatische carnivoor. Hij jaagt voornamelijk op amfibieën en vis. De dieren begeven zich vrijwel nooit verder dan 150 meter van het water.
In het wild bestaat het voedsel van de Europese nerts voor ongeveer 50% uit kikkers, 25% uit vis en 20% uit kleine zoogdieren en schaaldiertjes. De bruine kikker (Rana temporaria) wordt het meest gegeten (Sidorovich et al, 1998)

In het wild wordt de dagelijkse energiebehoefte van een mannetje (800 gram) geschat op 1100 kJ per dag. Voor een vrouwtje (500 gram) is dat 775 kJ per dag. De energiebehoefte is afhankelijk van de activiteit die het dier vertoont en de omgevingstemperatuur. Daarom zal de energiebehoefte niet het hele jaar gelijk zijn. (Dunstone, 1993)

Voor dieren in gevangenschap is het belangrijk om de energiebalans op peil te houden. De voedingsconditie heeft invloed op de voortplanting. Dieren met overgewicht hebben minder voortplantingssucces. Bovendien wordt de ovulatie van het vrouwtje door de voeding geïnduceerd.

Ook niet onbelangrijk is het eiwitpercentage is het dieet. Dit wordt geschat op 33 gram per MJ ME (metaboliseerbare energie) in het wild. De minimaal aanbevolen behoefte van het NRC (National Research Council) is 22 gram per MJ ME. Wanneer er in het dieet niet of nauwelijks koolhydraten aanwezig zijn, is het nog belangrijker dat het dieet voldoende eiwit bevat. Een teveel aan eiwit is echter ook weer niet goed en kan problemen veroorzaken met de nieren en de blaas, meestal op latere leeftijd.