Voeding van de Wombat

06december2006
Bron: EZNC
Wombats zijn grote holen gravende zoogdieren die alleen in Australië voorkomen. Het zijn herbivoren die zich dus uitsluitend voeden met planten.
Het dieet van de wombat bestaat onder andere uit gras, kruiden, (bloem)bollen, struiken en bomen, verschillende paddestoelen, schors, mossen, bladeren en moerras planten.
In gevangenschap eet het dier hooi van weide, klaver en luzerne, groenten (wortel, sla, koolrabi, selderij, paprika), krachtvoer voor planteneters (haverbrokken of brokken voor konijnen), maar ook vers gras, klaver en luzerne.

Wombats kunnen een lengte van meer dan een meter bereiken en tot 40 kilo zwaar worden. Vergeleken met zijn grootte eet een wombat maar weinig. Slechts een derde van wat een kangoeroe van gelijke grootte eet en slechts een vierde van wat een schaap van gelijke grootte eet. Bij een energierijk dieet bestaat de kans op vervetting. Wanneer dit het geval is kan overwogen worden om het dier één dag in de week te laten vasten.

Omdat wombats nachtactieve dieren zijn gaan ze pas tegen de schemering op zoek naar voedsel. Gemiddeld besteden ze zo’n 3 tot 8 uur per dag aan foerageren. In de zomer besteden ze minder tijd aan foerageren dan in de winter wanneer het voedsel schaars is. In gevangschap kunnen de dieren ’s avonds gevoerd worden. Plaats voer in voerbakken en hang het hooi, gras, klaver en luzerne op in een ruif of netten. Op die manier blijft het voedsel droog en schoon en heeft het dier minder kans om ziek te worden.
Meer over de wombat