Voeding van de pijlgifkikker

29oktober2008
Bron: De Pijlgifkikker, een temperamentvolle Zuid-Amerikaan, Stichting Sauria, 2005
Pijlgifkikkers (Dendrobatidae) zijn vleeseters. Zij voeden zich met kleine insecten. In het wild worden mieren, termieten, larven, kevers, mijten en vliegen gegeten. Sommige ondersoorten hebben tanden en kunnen wat grotere prooien eten.
In gevangenschap is het voedselpatroon anders. Nu worden springstaartjes, bladluizen, fruitvliegjes, wasmotten, krulvliegen en weideplankton gevoerd.
 • Springstaartjes: worden vooral aan jonge kikkers gevoerd.

 • Bladluizen: niet gewenst op de planten, maar een lekkernij voor de kikkers.

 • Fruitvliegen: Verschillende soorten, worden veel als voedsel gebruikt.

 • Wasmotten: De kleine larven worden gevoerd. Dit mag niet te vaak gebeuren omdat de kikkers er vet van kunnen worden. Maximaal eens per 2-3 maanden

 • Krulvliegen: Voor grotere kikkers, maar niet alle dieren lusten ze.

 • Weideplankton: is zeer gevarieerd en kan zelf gevangen worden (met een schepnet door hoog gras heen slaan). Het nadeel is dat dit voornamelijk ’s zomers met droog weer kan en dat er ook schadelijke diertjes tussen kunnen zitten.


 • Deze voedseldieren kunnen goed zelf gekweekt worden. Informatie over het zelf kweken van voedseldieren is te vinden in diverse boeken en op sites. Iedere hobbyist en vereniging heeft wel zijn eigen ‘tips en trucs’.

  Naast de voedseldieren is het verstrekken van extra vitaminepreparaten en kalk aan te raden. Deze producten zijn te koop in speciaalzaken. De vitaminepreparaten en kalk mogen niet tegelijkertijd verstrekt worden, De voedseldieren kunnen bij elke voederbeurt of 2-3 maal per week bepoederd worden, afhankelijk van het gekozen voederschema.
  Fruitvliegen kunnen voor gebruik bepoederd worden door ze in een doosje te doen, poeder erbij en dan het doosje goed schudden. Deze bepoederde vliegjes kunnen dan gevoerd worden.
  Kalk kan ook verstrekt worden door een calcium/magnesiumoplossing door het sproeiwater te mengen. Een dergelijke oplossing is bij de dierenarts te koop.