Voedsel voor de dwerghamster (in gevangenschap)

20februari2008
Bron: De dwerghamster, serie Over Dieren
In de handel is kant en klaar voer te koop in de vorm van geperste korrels. Deze korrels zien er allemaal hetzelfde uit en zijn constant van samenstelling. Zo is zeker dat elk dier de noodzakelijke voedingstoffen binnen krijgt.
Ook gaat er minder voer verloren omdat de dieren niet kunnen selecteren wat ze het lekkerst vinden en de rest laten liggen.
Er is ook dwerghamster voer te koop wat is samengesteld uit graszaden, kruiden en gedroogde insecten. Daarnaast eten de meeste knaagdieren, en ook dwerghamsters, graag fruit. Dieren hebben vaak hun eigen favoriete soort. Bijna alle dieren houden van appel, peer, perzik, framboos en banaan. Citrusfruit is niet bij alle dieren favoriet.
Ook de meeste groentesoorten worden graag gegeten. Dwerghamsters zijn niet gewend aan grote hoeveelheden vochtrijk voedsel, daar kunnen ze diarree van krijgen. Kleine stukjes witlof, wortel, andijvie, bloemkool of broccoli worden meestel wel gewaardeerd. Sla en koolsoorten kunnen beter niet gegeven worden. Voor zowel groente als fruit geldt dat er niet teveel van gegeven mag worden.
Stukjes fruit en groente die niet meteen opgegeten worden moeten uit de kooi gehaald worden. Van rottend fruit en groente kunnen de dieren ziek worden.

Bijna alle knaagdieren eten af en toe hun eigen uitwerpselen (coprofagie). De reden hiervan is dat in het darmkanaal vitamine B12 geproduceerd wordt. Door de ontlasting op te eten voorzien de dwerghamsters in hun vitamine B12 productie.

Dwerghamsters zijn geen grote drinkers. De dieren zijn gewend met weinig water toe te kunnen. Toch moeten dwerghamsters altijd schoon water tot hun beschikking hebben. Dit water wordt bij voorkeur verstrekt in een drinkflesje zodat het schoon blijft.