Vogel Top 100

28oktober2009
Bron: vroegevogels.vara.nl
Vanaf dierendag kan er al gestemd worden op de beste zanger onder de vogels. Er kan gekozen worden uit 140 vogels en de stemming moet resulteren in een Vogel Top 100. Op 3 januari 2010 is een heel radioprogramma gewijd aan de meest bijzondere vogels.
De verkiezing wordt georganiseerd door het radioprogramma Vroege Vogels. Ook Vroege Vogels TV doet mee aan het project. De Vogel Top 100 is een aanloop naar het nieuwe zangseizoen. En dat begint al vrij snel na de kortste dag, als het weer tenminste een beetje meezit. De ‘longlist’ van 140 vogels is samengesteld samen met Vogelbescherming Nederland, SOVON Vogelonderzoek en Nico de Haan’s Vogelkijkcentrum.

Tot 3 januari 2010 besteedt Vroege Vogels extra aandacht aan vogelgeluiden. Niet alleen zangkampioenen als de nachtegaal komen aan bod, ook aan minder voor de hand liggende soorten wordt aandacht besteedt. Bekende vogelaars houden pleidooien voor hun favoriete soort. En niet alleen de zang van vogels komt aan de orde maar ook andere vogelgeluiden komt langs, zoals de fluitende vleugels van een voorbijvliegende zwaan.

Het zingen, of beter gezegd fluiten van vogels, is de bekendste vorm van dierencommunicatie. Het wordt gebruikt om soortgenoten te herkennen en te lokken, of juist te verjagen. Verder zijn er contactroepjes, lokroepjes, bedelroepjes, vluchtroepjes en alarmroepjes.

Bij de verkiezing hoort ook een website: www.vogeltop100.nl