Voortplanting Eekhoorn

Koppelen

De eekhoorn kent twee voortplantingsperioden per jaar, in het voorjaar en in de zomer. Gedurende de voortplantingsperioden is er 1 dag waarin het vrouwtje zich laat dekken. Het mannetje zal gedurende deze dag het vrouwtje achtervolgen bij alles wat zij doet totdat zij hem accepteert als partner. Wanneer het vrouwtje, het mannetje heeft geaccepteerd gaat ze voor haar partner staan. Haar staart laat ze langs haar lichaam hangen waardoor het voor het mannetje gemakkelijk wordt om haar te dekken. Na de paring verliezen beide partners al snel hun interesse in elkaar. Het mannetje wordt verder niet betrokken bij de opvoeding van de jongen.

Dracht

De draagtijd duurt gemiddeld vijf tot zes weken.

Geboorte

De meeste worpen gebeuren omstreeks het voorjaar en zomer. De worpgrootte verschilt van twee tot acht jongen met een gemiddelde van drie jongen. Jonge vrouwtjes hebben meestal kleinere nestjes dan de oudere vrouwtjes.
Jongen worden blind en naakt geboren. De ogen en oren zijn dicht en de oren zijn naar achteren geklapt.

Zorg voor de jongen

Gedurende de eerste week zal het vrouwtje continue bij haar jongen blijven. Als het vrouwtje de jongen even verlaat zal ze deze bedekken met nestmaterialen. Het aanbieden van nestmaterialen rondom en na de geboorte wordt daarom aanbevolen. De jongen worden goed beschermd. Het vrouwtje kan agressief reageren naar zowel soortgenoten als naar de eigenaar/verzorger. Het aanbieden van speciale worpkastjes kan aanbevolen worden.
Gedurende acht tot tien weken produceert het vrouwtje melk waarmee ze de jongen zoogt. Het vrouwtje beschikt over zes tot acht tepels waarmee ze alle jongen tegelijk kan zogen. De jongen maken verschillende ontwikkelingstadia door. (tabel 1)

Tabel 1: Ontwikkeling van de jongen
0-8 dagen: Geboorte. Jongen zijn blind en naakt.
8-9 dagen: Pigment van de huid begint zichtbaar te worden, begin van de haargroei.
21 dagen: Jongen zijn nu geheel behaard
19-21 dagen: Ondertanden komen door.
31-42 dagen: Boventanden komen door.
28-35 dagen: Oren gaan open.
28-30 dagen: Ogen gaan open. Jongen beginnen zich rond deze tijd zich schoon te maken.
7 weken: Jongen starten met het eten van vloeibare voedingsmiddelen.
8-10 weken: Jongen zijn volledig gespeend.
3-4 maanden: Vacht is nu zo ontwikkeld als die van een volwassen eekhoorn.

Na tien tot zestien weken zijn de jongen onafhankelijk van hun moeder. Na tien tot twaalf maanden zijn de jongen geslachtsrijp. Bij de mannelijke jongen kan dit langer duren, tot ongeveer vijftien maanden. Vrouwelijke jongen kunnen een jaar na de geboorte al zelf hun eerste nestje krijgen. Mannelijke jongen beginnen zich meestal voort te planten bij een leeftijd van twee jaar.
De jonge dieren leren van hun moeder wat ze wel en niet kunnen eten. Hierdoor zal niet snel ander voedsel geaccepteerd worden wanneer de jongen ouder zijn . Geadviseerd wordt om de jonge eekhoorns na het spenen al snel te laten wennen aan een zo gevarieerd mogelijke voeding, zodat zij later makkelijker andere voedingsmiddelen zullen accepteren.
Nadat de jongen volledig onafhankelijk zijn van de moeder kan zij opnieuw gedekt worden. Normaal gesproken liggen er op die manier vier tot vijf maanden tussen twee worpen. Gewoonlijk worden er twee tot drie nestjes per jaar voortgebracht.