Voortplanting Cavia

Koppelen

Cavia's zijn vanaf ongeveer 4 tot 5 weken geslachtsrijp. Wacht met koppelen tot de cavia's 5 tot 7 maanden oud zijn. Op die leeftijd zijn de botten van het vrouwtje nog zo soepel dat deze tijdens de geboorte kunnen worden opgerekt en de bevalling makkelijk verloopt. Bij het koppelen dient altijd het zeugje in het verblijf van de beer gezet te worden.
Wanneer een zeugje van een jaar nog geen nestje heeft gehad, mag zij ook niet meer gedekt worden. De botten van het bekken zijn dan zo verhard en gegroeid dat een bevalling zeer problematisch kan zijn.

Dekking

Een zeugje is eens in de 16 dagen bronstig, gedurende enkele uren. Tijdens de bronst breekt er een vlies in de vagina, waardoor een dekking kan plaatsvinden. Na de dekking laat de beer een wasachtige prop achter in de vagina. Hierdoor kan het sperma niet naar buiten vloeien. Cavia's paren niet graag in het openbaar. Ze doen dit altijd wanneer er niemand in de buurt is.

Dracht

De dracht duurt ongeveer 65 tot 70 dagen. Omdat cavia’s nogal gevoelig zijn voor stress, kan de aanstaande moeder het best zoveel mogelijk met rust gelaten worden. Aan het eind van de dracht is het zeugje vaak zo zwaar dat ze alleen nog maar door het hok kan waggelen. Haar lichaamsgewicht kan wel met 50 tot 70% toenemen. De zeug heeft ook extra behoefte aan vitamine C. Geef haar dagelijks een 40 mg tabletje.

Geboorte

De geboorte verloopt over het algemeen vlot en probleemloos. Binnen een kwartier zijn alle jongen geboren. Als een jong is geboren, likt de moeder het vruchtvlies open en het dier bijt de navelstreng door. Gemiddeld worden 2 tot 5 jongen geboren.

Zorg voor de jongen

Cavia's zijn bij de geboorte volledig ontwikkeld en kunnen vrijwel direct lopen. De jongen zijn behaard en hun ogen zijn open. Het gebit is al ontwikkeld en ook de maag van de jongen is al volledig ontwikkeld en ingesteld op vast voedsel. Binnen een paar dagen knabbelen dieren al wat mee van het vaste voer, maar de moedermelk is de eerste vier weken nog wel het hoofdvoedsel.
De beertjes (mannetjes) moeten op een leeftijd van 4 weken van de moeder gescheiden worden. Omdat de dieren al zo jong geslachtsrijp zijn zouden zij anders hun moeder en/of zusjes kunnen dekken. De zeugjes (vrouwtjes) kunnen met 5 weken gespeend worden.
Op een leeftijd van 4-5 maanden kunnen de beertjes gecastreerd worden.