Voortplanting

Koppelen

Wanneer een poes gekoppeld wordt aan een kater is het gebruikelijk dat de poes naar de kater gebracht wordt. De poes moet direct wanneer ze goed krols is weggebracht worden. Dit moet zo snel mogelijk omdat de poes vaak tijd nodig heeft om aan de kater te wennen.

Wanneer het een raspoes is, is het gebruikelijk om ook een raskater te nemen voor de dekking. Het is dan belangrijk om te kijken of er niet te veel gemeenschappelijke namen op de stambomen staan.

Dekking

Om de poes en de kater aan elkaar te laten wennen is het makkelijk om de poes in het mandje of de tas waarin ze vervoerd is te laten staan. Zo kan de kater haar besnuffelen zonder dat de poes naar hem kan uithalen en hem verwonden. Na een tijdje kan de katereigenaar het mandje openen zodat de poes nieuwsgierig haar plaats kan verlaten.

Wanneer de poes zich heeft laten dekken zal zij een schreeuw geven en zich omdraaien om naar de kater uit te halen. Vervolgens gaat ze wild rollen, wrijft met haar hele lichaam langs de grond en likt haar geslachtsdelen. Een tijdje later grijpt de kater haar in het nekvel en dekt haar opnieuw. Dit herhaalt zich diverse malen, met regelmatige tussenpozen.

Dracht

Wanneer de poes gedekt is zal ze de eerst 14 dagen minder eten dan normaal en zal ze onvriendelijk zijn tegen eventuele andere huisdieren. Na ongeveer 3 weken zullen de eerste uiterlijke kenmerken zichtbaar zijn. De tepels zullen wat rood en opgezet zijn. Echte zekerheid van de zwangerschap zal pas ontstaan wanneer de poes niet meer krols wordt en wat dikker wordt.

De draagtijd duurt gemiddeld 65 dagen, maar kan per poes verschillen van 60 tot 70 dagen. Tijdens de dracht dient de poes zo normaal mogelijk behandeld te worden. In de eerste helft van de dracht dient de poes normaal te eten en vooral niet meer. Dit is om te zorgen dat de kat niet te dik wordt, zodat mogelijke problemen bij de bevalling vermeden kunnen worden.

Geboorte

De bevalling wordt vooraf aangekondigd door onrustig gedrag en een daling van de lichaamstemperatuur. Ook zullen de melkklieren opgezet zijn. Enkele uren voor de geboorte zijn de weeën waarneembaar.

Wanneer de weeën begonnen zijn zullen deze met regelmaat sterker worden. Dit gaat gepaard met af en toe een schreeuw en het voortdurend ronddraaien in de bevallingsdoos, om dan weer rustig te gaan liggen. De bevalling verloopt, vooral bij huispoezen, gemakkelijk.

Het eerste is een geelachtige vloeistof uit de vulva te zien. Wanneer alles goed verloopt zullen de kittens, met tussenpozen van een half uur tot drie kwatier, geboren worden. Ieder kitten wordt geboren in een vlies, gevuld met vruchtwater. Dit vlies kan voor de geboorte gebroken zijn of wordt door de poes stuk gebeten. De poes begint met het droog likken van het kitten, beginnend bij het kopje. Daarna wordt de navelstreng doorgebeten.

Zorg voor de jongen

Wanneer de bevalling achter de rug is, is de poes al druk bezig met het zogen en schoonlikken van de kittens.

Zodra de kittens 10 à 11 dagen oud zijn, zullen de oogjes opengaan, hierbij is het van belang erop te letten dat de oogjes open blijven.

Wanneer de kittens 2 à 3 weken oud zijn, moet het nest verplaatst worden naar een minder geisoleerde en minder donkere plek, dan de poes had uitgekozen. Hierbji geniet de woonkamer of keuken de voorkeur, zodat de kittens wennen aan huiselijke geluiden.