Voortplanting Kanarie

Koppelen

Voordat je kanaries gaat koppelen moet je zorgen dat de broedkooien helemaal schoon zijn (anders komt er bloedluis of andere parasieten in). Je kunt ze poetsen met soda, en daarna behandelen met een middeltje dat langdurig tegen parasieten werkt ( te koop bij dierenspeciaalzaken). Als de kooien helemaal ontsmet zijn kun je de kanaries koppelen. Als je ziet dat er in de voliáre al koppels gevormd zijn dan zet je die natuurlijk bij elkaar. Eerst zet ik de poppen (vrouwtjes) in de broedkooi zo kunnen ze wennen. Daarna zet je de man erbij. Als ze aan elkaar gewend zijn beginnen ze een nestje te bouwen. ( zorg ervoor dat je goed en schoon nestmateriaal hebt zo voorkom je dat de eieren beschadigen.
Bij het koppelen van kanaries is het van belang dat de nagels geknipt worden, want bij het bevliegen van de pop door de man zal de pop zeker proberen onder de man vandaan te komen als deze voorzien is van te lange nagels met het gevolg weinig of geen bevruchte eieren.

Broed

De pop legt meestal 3 tot 5 eieren, deze legt ze om de dag. Zij worden uitgebroed in 20 tot 23 dagen. De man voedt ondertussen de pop en blijft in de buurt van het nest.
Als er binnen de 16e dag nog geen jongen zijn kan het zijn dat de eieren niet bevrucht zijn. Als de jongen geboren zijn zal de pop de eerste dag niet veel van het nest komen.

Geboorte

Het verschil tussen de eerste en het laatst geboren jong zal groot zijn. Kanaries worden naakt en blind geboren. Zolang ze in het nest verblijven zijn ze wat hun voedsel betreft volledig aangewezen op hun ouders.

Zorg voor de jongen

Nadat de eieren uitgekomen zijn, helpt de man slechts sporadisch met het voeden van de jongen. Maar dit wordt voor het grootste deel gedaan door de pop. Ze voert de jongen alleen als het licht is. De poppen zijn vaak erg kieskeurig. Daarom veel variatie in het beschikbaar voer. Eivoer, broodkruimels, kindermeel wat groenvoer, wat melk met brood (let op bij warm weer) enz.
Pas na 10 dagen openen de jongen hun ogen. Als ze twee weken oud zijn, krijgen ze hun eerste veerstoppels. Na 4 weken hebben ze hun volledige verenpak. De jongen kunnen na ongeveer 5 tot 6 weken het nest verlaten. Na een paar weken zijn ze dan zelfstandig genoeg om zelf te kunnen eten en de ouders te verlaten.