Fokkerij Panterkameleon

Koppelen

In de paartijd wordt het vrouwtje helemaal roze. Op dit moment kan men haardan bij het mannetje in het hok zetten. Soms neemt ze dan een drieg kleur aan (donker bruin met zalm kleurige vlekken), ze zal misschien ook haar keelzak uitzetten. Ze driegt dan naar het mannetje door haar lichaam plat te maken en de bek open te sperren. Als ze echt paringsbereid is wordt ze weer roze als het mannetje haar nadert, ze zal dan ook haar staart optillen en paren met het mannetje.
Onwillige vrouwtjes tonen hun normale kleuren in een verdiepte vorm, ze zullen proberen bij het mannetjeuit de buurt te blijven.
Je kunt ze het beste 4 of 5 keer laten paren, dan is er een grotere kans op dat de meste eieren bevrucht zijn.

Broed

Een panterkameleon kan vier legsels per jaar produceren, elk met 25-30 eieren. De incubatietijd is 180-390 dagen bij een constante temperatuur van 27°C; een plastic incubatiedoos met een paar luchtgaten en 5 cm vochtig vermiculiet, is erg geschikt om je eieren in te laten incuberen.

Geboorte

Biedt het vrouwtje een afzetplaats voor haar eieren dit kan in de vorm van een mengsel van zand en vochtige potgrond in haar verblijf. Je kan het los op een hoop laten of het in een plastic doos. Een vrouwtje van 33 cm moet een laag van minstens 33 cm hebben van het materiaal om in te graven. Vaak maakt ze eerst proefkuilen
Voor de geboorte is het verstandig om water in het terrarium te sproeien, om een te snelle uitdroging van de vliezen rond de jongen te voorkomen. De eileg kondigt zich aan door een periode met verminderde voedselopname en nerveus gedrag.

Zorg voor de jongen

De jongen moeten binnen een dag van het vrouwtje gescheiden worden. Ze eet de jongen niet meteen op, maar soms wel na enkele uren of dagen.