Voortplanting zebravink

Koppelen

Een koppeltje zebravinken bindt zich aan elkaar voor het leven: hun "huwelijk" houdt stand tot aan de dood. De sociale trouw van hun leefgemeenschap sluit echter sexuele ontrouw niet uit. DNA-analyses ("de genetische vingerafdruk") van zebravinkjongen en hun ouders heeft aangetoond dat slechts een gedeelte van de nestjongen verwant zijn met hun beide ouders. Het komt zelfs voor dat zebravinkvrouwtjes een ei in het nest van soortgenoten leggen.

Broed

De eitjes zijn heel lichtgroen van kleur en worden 13 tot 14 dagen bebroed. Veelal begint het popje na het leggen van het 3e eitje te broeden. Het mannetje en popje broeden afwisselend, waarbij ze elkaar na 1 tot 2 uur aflossen.

Geboorte

De jongen zijn vleeskleurig en met witte dons bedekt als ze geboren worden. Na een week is de huid zo donker geworden dat hij bijna zwart lijkt.

Zorg voor de jongen

De jongen worden ongeveer 6 dagen door de ouders warm gehouden, afhankelijk van het weer gaan de ouder vogels gedurende langere periodes van het nest af. Op een leeftijd van 3 weken vliegen de jongen uit. Ze worden dan nog enkele weken door de ouders in afnemende mate gevoerd. Na 5 weken zijn de jongen zelfstandig.