Voortplanting (Oostelijke) keizerarend

Koppelen

Als je twee dieren wilt koppelen moet je eerst het mannetje( twee of drie weken eerder) in een groot verblijf plaatsen voordat je hier het vrouwtje bijplaatst. In de vrije natuur biedt namelijk het mannetje zijn territorium aan, aan het vrouwtje. Hij zal zich de baas voelen in het verblijf maar zal niet snel het vrouwtje aanvallen omdat zij groter en sterker is. Ook zij zal terug houdender zijn doordat ze in een nieuw verblijf is. Op deze manier kun je een paartje veilig introduceren. Als er na dien toch nog regelmatig gevechten voorkomen kun je de dieren beter weer uit elkaar halen en een andere partner zoeken.
Een andere manier om twee dieren te koppelen is door ze samen te laten rondvliegen. Dit kan leiden tot rituele vlieg patronen en het begin van een paar vorming. Als ze goed synchroon vliegen zal het geen problemen opleveren als je ze samen in een voliáre stopt.

Broed

De keizerarend bouwt zijn horst het liefst in alleenstaande boom; het wordt door beide partners gemeenschappelijk gebouwd en steeds weer opnieuw gebruikt. De broedtijd is van maart tot mei. De grootte van het nest bedraagd ongeveer 2-3 eieren, De broedduur is 43 dagen, nestperiode jongen 65-77 dagen. Alleen het vrouwtje broedt. Het paar blijft het hele leven samen en is trouw aan zijn territorium. Tijdens het broeden voert het mannetje het vrouwtje.

Geboorte

Het duurt ongeveer 27-30 uur van het eerste teken van uitkomen tot dat de jongen daadwerkelijk uit het ei gekropen zijn. Dit gebeurt meestal ’s nachts. Het ei zal met de wijzers van de klok mee opengemaakt worden.

Zorg voor de jongen

De groei van de jongen doorloopt twee stadia. De eerste: het kuiken zal al zijn energie gebruiken om te groeien en als het bijna de volwassen grote heeft zullen er veren gaan groeien. Tijdens het grootbrengen van de jongen zal het mannetje al het voedsel voor de jongen verzamelen, terwijl het vrouwtje het voedsel klein scheurt en selecteert wat de beste delen zijn voor de jongen, en deze dan voeren. De jonge arenden zullen niet schreeuwen en bedelen voor het voedsel, ze graaien het gewoon weg als het voor hun snavel komt. In het begin wordt er elke 8 tot 12 minuten gevoerd. Wanneer de donsveren volledig zijn doorgekomen, ongeveer met 21 dagen, kunnen de jongen al voor langere perioden alleen blijven. Na 65 - 77 dagen zullen ze uitvliegen. En na 4-5 maanden zullen ze zich afscheiden van de ouders.