Voortplanting Ezel

Koppelen

Wanneer je zelf geen hengst hebt om de merrie te dekken, is het aan te raden een gekeurde hengst van een vereniging te nemen voor de dekking. Deze hengst voldoet niet alleen aan de standaarden van de vereniging, maar heeft ook bewezen mooie veulens voort te brengen. Bovendien is de kans op bevruchting groter dan met een onbekende hengst.

Dekking

De dekking kan er vaak nogal wild aan toe gaan. Als de hengst aan de merrie gewend is, en andersom, is er geen probleem. De dominantiebestijgingen zijn al geweest en de rangorde is dan bepaald.

Wanneer de merrie hengstig is, met andere woorden klaar voor de hengst, zal hij haar bestijgen en bevruchten. De merrie zal hier min of meer bij meewerken, door de hengst op te wachten en de poten licht te spreiden. Tijdens de dekking is het mogelijk dat de hengst zich vastbijt in de manen van de merrie. Dit leidt zelden tot vleeswonden, maar het is raadzaam de nek van de merrie na te kijken, na de dekking.

Dracht

Normaal bedraagt de dracht 12 maanden. Een afwijking van twee weken eerder of later is niet uitzonderlijk. De uier begin ongeveer drie weken voor de geboorte van het veulen op te zwellen. Ongeveer drie dagen voor de geboorte beginnen ook de tepels van de merrie te zwellen, de uier staat op dat moment al volledig gespannen. Sommige merries weigeren te eten op de laatste dag, voor de geboorte.

Geboorte

De geboorte vindt meestal ’s avonds of ’s nachts plaats. Dus, wanneer het rustig is.
Normaal gesproken verloopt de bevalling zonder problemen. Toch is het belangrijk op enkele punten te letten:
  • De neus van het veulen moet volledig vrij zijn van de vliezen. Verwijder de vliesresten wanneer dit niet het geval is;

  • Controleer of de nageboorte volledig is afgekomen;

  • Ontsmet zo snel mogelijk de navel van het veulen.
  • Zorg voor de jongen

    De merrie likt het veulen droog. Wanneer dit niet gebeurt, dient het veulen drooggewreven te worden met een handdoek of met stro. Zo wordt de bloedstroom gestimuleerd. Wanneer zout op de rug van het veulen gesmeerd wordt, kan de merrie aangezet worden het veulen droog te likken. Het veulen moet, twee tot vier uur na de geboorte, normaal in staat zijn te drinken.