Voortplanting Oost-Afrikaanse driehoornkameleon

Koppelen

Kameleons hebben territoria en kunnen onderling erg onverdraagzaam zijn.
In grote terraria met voldoende schuilplaatsen kan een man met één of enkele vrouwtjes samen gehouden worden. Heb je echter aparte verblijven plaats dan elke week dieren van minimaal één jaar oud in elkaars zicht. Zet altijd het vrouwtje bij het mannetje bij een paarpoging. Het kan zijn dat het mannetje rustig afwacht maar het kan ook gebeuren dat ie direct op haar af gaat. Een paring volgt na een korte achtervolging. Als het vrouwtje rustig blijft, met matige kleuren reageert op zijn gepronk is ze bereid te paren. Reageert ze fel met felle kleuren, dan is ze wellicht al zwanger. Veel soorten paren een aantal keren binnen enkele dagen, waarna het vrouwtje van kleur verandert. Verwijder na twee dagen het mannetje. Want na een geslaagde paring worden de vrouwtjes agressiever naar mannetjes.
Vrouwtjes kunnen sperma opslaan en daarmee vaak nog meerdere legsels bevruchten.

Dracht

De oost-Afrikaanse driehoornkameleon is levendbarend. De draagtijd van de kameleon ligt tussen de 5-10 maanden.

Geboorte

Voor de geboorte is het verstandig om water in het terrarium te sproeien, om een te snelle uitdroging van de vliezen rond de jongen te voorkomen. Er worden tot 50 jongen per keer geboren. Ze worden geboren in een vliezige zak, met vloeistof, deze vloeistof werkt als schokbreker bij de geboorte De geboorte kondigt zich aan door een periode met verminderde voedselopname en nerveus gedrag.

Zorg voor de jongen

De jongen moeten binnen een dag van het vrouwtje gescheiden worden. Ze eet de jongen niet meteen op, maar soms wel na enkele uren of dagen.