Voortplanting Surinaamse Pipa

Koppelen

De kikkers, mannetjes en vrouwtjes, worden samen in één vivarium gehouden. In een klein vivarium komt het bij de Pipa pipa bijna nooit tot voortplanting.

Dekking

De mannetjes zoemen om vrouwtjes te lokken. Ze nemen de vrouwtjes in een houdgreep, die amplexus genoemd wordt. Deze amplexus kan 1 tot 2 dagen duren, maar deze kan vaak verbroken worden. Bij een amplexus wordt het vrouwtje achter de voorpoten, of vlak voor de achterpoten vastgehouden. Dit stimuleert de eiproductie bij het vrouwtje.

De eieren worden bij het wateroppervlak afgezet, via een buis (ovipositor) die uit de cloaca steekt. Het mannetje bevrucht de eieren en verdeelt deze over de rug van het vrouwtje. Op de rug worden de eieren in kleine holtes opgenomen, waarin ze zich ontwikkelen en uitkomen.

Broedzorg

Pipa’s kunnen 2 of 3 legsels per jaar voortbrengen, deze bestaan uit 200 eieren per legsel. Deze eieren worden door het vrouwtje op de rug gedragen. Dit is een vorm van broedzorg. Het is wel noodzakelijk de uitgekomen larven of jonge kikkertjes uit het vivarium van de ouders te halen, anders worden de jonge dieren door de ouders opgegeten.