Votsotsa's

03maart2010
Bron: dierenparkamersfoort.nl en waza.org
Votsotsa's of Madagascar reuzenspringratten worden in Nederland alleen in Dierenpark Amersfoort gehouden. De dieren zijn zeer bedreigd in het wild en komen ook in dierentuinen maar sporadisch voor. De geboorte van twee votsotsa’s in Amersfoort is dus goed nieuws.
Op Madagascar, de enige plaats waar votsotsa’s (Hypogeomys antimena) in het wild voorkomen, zijn ze met hun lengte van 30-35 cm en een staart van 20-25 cm duidelijk de grootste knaagdieren. Ze hebben grote oren en lange poten die wel wat op die van konijnen lijken. Votsotsa’s lopen op vier poten, maar kunnen ook goed op twee poten springen, net als een kangaroe. Ze kunnen wel 1 meter hoog sprigen, vandaar ook de naam springrat. De stugge vacht is grijs-bruin van kleur op de rug en wit op de buik. De staart is donkerbruin. Het voedsel in het wild bestaat uit fruit, noten, zaden, bladeren, bast, wortels en kleine ongewervelde dieren.

Dit koppel votsotsa’s leeft in De Nacht en heeft al eerder een jong grootgebracht. De geboorte van deze tweeling is bijzonder, meestal wordt er maar één jong geboren. Het zijn strikt nacht-actieve dieren die de dag doorbrengen in een complex van tunnels en holen. De leefwijze in het wild is vergelijkbaar met die van konijnen op andere werelddelen. De dieren leven in familiegroepen van een monogaam koppel met hun kinderen van de afgelopen twee tot drie jaar.
Votsotsa’s stellen hoge eisen aan hun leefomgeving. Dat moet een droog bos zijn, met zanderige grond en een droog bladerdek. In het wild is verlies aan leefomgeving de belangrijkste reden dat de votsotsa’s zo bedreigd zijn.