Wat eet een hangbuikzwijn

10oktober2006
Bron: EZNC
Het hangbuikzwijn (Sus scrofa vittatus) is een varken dat in Vietnam en China, maar ook in veel Europese huishoudens, gehouden wordt als huisdier.

Een hangbuikzwijn is een omnivoor (alleseter). Als het van het dier af hangt eet hij zoveel als hij op kan. Het is dus belangrijk om het dier te voeren met wat hij nodig heeft.
Het voer van een volwassen hangbuikzwijn mag 1 tot 2% van zijn lichaamsgewicht per dag bedragen. Een zwijntje van 50 kg zal dus tussen de 500 en 1000 gram voer per dag eten. Voor een big geldt hetzelfde, al mag bij biggen eerder naar 2% dan naar 1% geneigd worden, omdat biggen nog ‘in de groei’ zijn.

Een hangbuikzwijn is een gewoontedier. Dat wil zeggen dat hij verwacht iedere maaltijd op dezelfde plaats te krijgen. Het is dus belangrijk een vaste voedingsplaats te hebben voor de dieren. Volwassen dieren kunnen het beste twee keer per dag gevoerd worden.

Een aantal voedermiddelen zijn niet geschikt voor hangbuikzwijnen, bijvoorbeeld rauwe aardappel, aardappelschillen, zoetigheden, friet, gesuikerde dranken en alcohol. Chocolade is zelfs giftig voor varkens. Bij de wet is het verboden om vlees te voeren aan varkens en dus ook aan hangbuikzwijnen.

Een goed dieet bestaat voor 12% uit eiwitten, 32% uit koolhydraten en 6% uit vet. Welk voer het minivarken het beste kan hebben, kan per dier verschillen en hangt vaak af van wat het dier gewend is te krijgen bij de fokker. Groenvoer is toegestaan en eventueel kunnen brood, graan of hooi gevoerd worden. Minivarkens hebben daarnaast uiteraard behoefte aan vers water.