Wetgeving Fret

Dierenpaspoort

Als je met je fret op vakantie naar een land binnen de EU wilt moet je ervoor zorgen dat je fret een EU-dierenpaspoort heeft en een inenting tegen rabiës (hondsdolheid). In het dierenpaspoort zit een beschrijving van de fret, je naam en adres en een bewijs van vaccinatie tegen rabiës. Naast het dierenpaspoort is er voor sommige landen een gezondheidsverklaring van de dierenarts nodig.

Fretten die nog geen drie maanden oud zijn hoeven niet altijd gevaccineerd te zijn tegen rabiës. Je moet dan wel kunnen laten zien dat de fret is opgegroeid op de geboorteplaats en geen contact heeft gehad met mogelijk rabiësbesmette dieren.

Ga je met je fret op vakantie naar een land buiten de EU, gelden er per land verschillende regels. Deze regels hebben onder andere betrekking op gezondheidsverklaringen, invoervergunningen en ontworming.

Positief/negatieflijst

De fret (Mustella putorius furo) staat op de positieflijst. Dit houdt in dat de fret in Nederland wel als huisdier gehouden mag worden zonder dat er speciale voorwaarden aan zitten.