Zoologischer Garten Berlin

16april2008
Bron:
De Zoologischer Garten Berlin of kortweg Zoo Berlin bestaat al sinds 1844. De dierentuin ligt in het centrum van Berlijn, heeft een oppervlakte van 35 hectare en is zeer soortenrijk. Op 31 december 2007 leefden er in de Zoo 13.722 dieren van 1388 soorten.
Nadat in 1939 een groot deel van de dierentuin verwoest was (zowel gebouwen als dieren) is zeer veel weer in de oude stijl opgebouwd. Vanaf halverwege de vijftiger jaren is er enorm veel bijgebouwd en is het terrein van de dierentuin ook vergroot.
Sinds de Wende wordt er nauw samengewerkt met het in Oost-Berlijn gelegen Tierpark Friedrichsfelde.

Enkele van de grotere ‘huizen’ of afdelingen in de dierentuin zijn: het Roofierenhuis (waar ook reuzenpanda Bao Bao woont), het Nachtdierenhuis, het Apenhuis, het Antilopenhuis (dit gebouw uit 1872 is het oudste nog overeind staande gebouw van de Zoo), het Nijlpaardenhuis, het Vogelhuis (hier zijn oa reuzentoekans gehuisvest) met Fazanterie en het Pinguinhuis met Robbenfelsen (hier leven de zeezoogdieren).
Het aquarium hoort bij Zoo Berlin maar is ook apart te bezoeken. Hier zijn naast vissen ook de amfibieën en de reptielen geuisvest.
Eén van de ingangen is de beroemde Elefantentor met pagode aan de zuidkant van het park

De Zoo Berlin neemt deel aan diverse EEP fokprogramma’s. De EEP van de gaur en van de zwarte neushoorn worden door de Zoo Berlin gecoördineerd.