Voeding Agapornis

Dieet

Agapornissen zijn vogels die grof parkietenzaad eten. Voor agapornissen bestaan goede voeren bij de dierenwinkel, wat men kan aanvullen met eivoer, kiemzaad, stukjes appel en peer, bessen en trosgierst. Ze hebben ook grit nodig. Het drinkwater moet altijd vers en schoon zijn.
Met het bijvoeren van zonnepitten moet men voorzichtig zijn omdat deze oliehoudend zijn en de vogel zo snel te vet wordt.
Trosgierst is wel een gezonde lekkernij dat tevens verveling tegen gaat. Men kan de vogel ook maximaal 2 x per week snoepzaad, snoepstengels of speciale vogelsnoepjes geven om te verwennen.
Voor de kalkvoorziening hangen we een hard piksteentje op. Een stuk sepia is minder geschikt omdat dit te zacht is waardoor de agapornis teveel kalk binnen krijgt.

Nutrienten behoefte

Eiwitgehalte: 12 - 19 % van het dieet
Vet: 4 a 6 % van het dieet
Ruwe vezels: 4 a 5 % van het dieet
Calcium / Fosfor: 1,5 a 2 % van het dieet
Minimaal 35% van het eten moet bestaan uit krachtvoer/opfokvoer/eivoer.

Dagelijks
Vit. A.: 200 a 400 I.E.
Vit D3 : 20 a 40 I.E.

Voedingsschema

Zorg dagelijks voor vers parkietenzaad in de bakjes. Natuurlijk wordt ook het water dagelijks ververst.

Voedingsplaats

De agapornis kan het beste gevoerd worden in de voerbakjes die aan de kooi bevestigd zijn.

Handopfok

Benodigdheden voor handopfok:
  • voederspuiten en/of theelepeltjes

  • potjes of schoteltjes om het voer te bereiden

  • genoeg keukenrollen

  • een goede/veilige plek om te voeren

  • natuurlijk een goede voeding, die kun je in de dierenspeciaalzaak krijgen


  • Het voeren:
    Bereidt eerst het voer voor zoals op de verpakking staat aangegeven. Zorg er ook voor dat het voer de goede temperatuur heeft, zo’n 39 graden.
    Breng de spuit en/of de theelepel naar de bek van de vogel en spuit zachtjes het voer naar binnen. Niet teveel in één keer. Na een paar keer voeden, herkend de vogel vanzelf de spuit en/of de theelepel en zal zich er dan waarschijnlijk letterlijk op storten. Ga door met het voeden totdat de krop van de vogel goed vol zit.
    Wanneer de vogel ouder wordt, dan kan het zijn dat hij voer gaat weigeren. Zelfs als hij verder nog niets anders eet. Zorg er altijd voor dat de vogel dan tenminste iets binnenkrijgt. Maak na het voeden de vogel schoon. De pap wordt heel hard als het op droogt en als je het dan nog moet verwijderen, kost dat heel veel tijd en het kan pijn doen omdat je aan de veren moet trekken.

    Hoe vaak voeden?:
    In het begin zullen de jongen vaker gevoerd moeten worden dan later. Wacht in ieder geval met een nieuwe voeding totdat de krop helemaal leeg is. Dit voorkomt kropverzuring; het voedsel blijft te lang in de krop zitten en verzuurt.

    Hoelang doorgaan met voeden?:
    Je moet in de gaten houden wanneer een vogel begint met water drinken en zaad eten, als hij dit vaker gaat doen kun je stoppen met de voedingen. Wees er natuurlijk wel heel zeker van dat de vogel al zelfstandig eet en drinkt! Meestal wil de vogel dan ook geen voeding meer trouwens.