Voeding Spaanse Ribbensalamander

Dieet

De Spaanse ribbensalamander eet naaktslakjes, regenwormen en bepoederde krekels. Het voer hoeft niet levend gegeven te worden. Het kan gegeven worden met een voedertang. Wanneer daarmee gewiebeld wordt, wordt een levende prooi nagebootst. Het voer kan op het landgedeelte gegeven worden.

Nutriëntenbehoefte

Het natuurlijke voedsel van Spaanse ribbensalamanders is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Het is dus belangrijk vitaminen en mineralen toe te voegen aan het dieet van de Spaanse ribbensalamander. Dit kan door insecten te bepoederen met een multi-vitaminen- en mineralenpreparaat.

Vitaminen
Een vitamine A tekort zorgt voor oog- en huidproblemen. Deze problemen kunnen opgelost worden door vitamine A toe te voegen aan het voedsel. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering. Vitamine D3 is nodig voor de calcium opname. Vitamine D3 wordt met behulp van ultraviolet licht (zonlicht) in de huid gemaakt. Ultraviolet licht kan niet door glas heen. Aan dieren in een glazen vivarium dient vitamine D3 of ultraviolet licht gegeven te worden. Vitamine E is bevorderend voor de vruchtbaarheid en zit veel in vruchten of kiemen. Vitamine H is nodig voor de stofwisseling, een tekort kan een schilferachtige huid, spierverzwakking en vertraagde groei tot gevolg hebben.

Mineralen
De Spaanse ribbensalamander heeft een inwendig skelet, voor de opbouw hiervan is calcium (kalk) en fosfor nodig. Het voedsel moet 1,5 keer zoveel calcium dan fosfor bevatten. Een kalkgebrek, in het voedsel, kan rachitis veroorzaken. Dit heeft tot gevolg dat het dier sponsachtige, misvormde en zwakke botten heeft of dat de eieren slecht zijn of een slechte uitkomst van de eieren (mismaakte of dode jongen) optreedt.
Naast calcium en fosfor zijn ook natrium, kalium en magnesium in redelijke mate nodig. Jodium, koper, mangaan, zink, selenium en ijzer zijn in minder mate nodig, maar het geheel ontbreken van deze mineralen kan ernstige gevolgen hebben.

Voedingsplaats en voedingsschema

Volwassen Spaanse ribbensalamanders mogen dagelijks gevoerd worden. Jonge dieren mogen meerdere malen per dag een klein beetje voer krijgen. Het is belangrijk niet opgegeten levende voedseldieren te verwijderen uit het vivarium. Deze dieren kunnen de rustende salamanders storen of beschadigen.

Handopfok

De Spaanse ribbensalamander heeft 1 legsel per jaar met 350 tot 1000 eieren. De eieren moeten naar een opfokbak overgebracht worden, waar ze 3 tot 10 dagen bij een watertemperatuur van 17°C gehouden moeten worden. Na 1 tot 3 weken komen de larven uit het ei.

Wanneer de uitwendige kieuwen van de larven verdwijnen, moet de waterstand omlaag gebracht worden. Dan moeten de jonge salamanders ook voorzien worden van een landgedeelte, zodat ze daar op kunnen klimmen. De metamorfose (gedaanteverwisseling van larf tot volwassen dier) vindt 10 tot 16 weken na het uitkomen van de eieren plaats.