Wat voer ik mijn agapornis?

30september2005
bron: EZNC
Agapornissen zijn vogels die grof parkietenzaad eten. Het voer kan aangevuld worden met eivoer, kiemzaad, stukjes appel en trosgierst. Ook hebben agapornissen grit nodig. Het drinkwater moet altijd vers en schoon zijn.
Voor de kalkvoorziening kan een hard piksteentje opgehangen worden. Een stuk sepia is minder geschikt omdat dit te zacht is waardoor de agapornis teveel kalk binnen krijgt. De ideale samenstelling van het voer heeft een eiwitgehalte van 12 tot 19 % een vetgehalte van 4 tot 6 % van het dieet en 4 tot 5% ruwe vezels. Aan vitaminen heeft de agapornis dagelijks 200 tot 400 I.E. (Internationale Eenheden) vitamine A en 20 tot 40 I.E. vitamine D3 nodig

Voor de hand opfok van jonge agapornissen is voer in de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar. Bereidt het voer voor zoals op de verpakking staat aangegeven. Zorg ervoor dat het voer een temperatuur heeft van 39 graden. Breng de spuit of de theelepel naar de bek van de vogel en spuit zachtjes het voer naar binnen. Niet teveel in één keer. Na een paar keer voeden, herkend de vogel vanzelf de spuit of de theelepel. Ga door met het voeden totdat de krop van de vogel vol is. Wacht in ieder geval met een nieuwe voeding totdat de krop helemaal leeg is. Dit voorkomt kropverzuring. Zorg er altijd voor dat de vogel iets binnenkrijgt, ook als hij niet wil eten. Maak na het voeden de vogel schoon. De pap wordt hard als het opdroogt en dat kan pijn doen bij het verwijderen, omdat je aan de veren moet trekken. Als de vogel zelfstandig eet en drinkt kun je stoppen met de voedingen.
Meer over de voeding van agapornissen