Huisvesting en Verzorging van de Alpaca

De alpaca (Vicugna pacos) is een kameelachtige. Directe familieleden zijn kamelen en dromedarissen in Europa, Azie en Afrika en lama’s, guanaco’s en vicuña’s in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. De dieren komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In het wild worden nog steeds guanaco’s en vicuña’s gevonden.
Al zo’n 5000 tot 6000 jaar geleden werd begonnen met de domesticatie van de alpaca. De lokale bevolking (Indianen) hielden alpaca’s voor de wol en als transportmiddel.
Alpaca’s zijn aangepast aan het leven onder zeer barre omstandigheden. Op de Zuid-Amerikaanse hoogvlakten is het voedsel schaars en de temperaturen kunnen zeer extreem zijn. Vanwege het schaarse voedsel zijn de alpaca’s extreem efficiënte herkauwers.
De wol van alpaca’s is van zeer hoge kwaliteit. De meeste alpaca’s worden vanwege de wol gehouden.
Alpaca’s hebben een schofthoogte van 80-100 cm en een volwassen gewicht van 55-70 kg. Afhankelijk van het type is de wol lang en sluik (Suri) of gekruld Huacaya). De wol van de Suri wordt het meest gewaardeerd, maar de Huacaya is het meest geschikt voor het Nederlandse klimaat. De kleur van de (wol van) de alpaca varieert van wit tot grijs tot zwart en van zeer lichtbruin tot donkerbruin.
De vrouwelijke alpaca wordt merrie of hembra genoemd, de mannelijke hengst of macho en het jong is een veulen of een cria. De merrie is geslachtsrijp wanneer ze 14 tot 18 maanden oud is. De hengst is geslachtsrijp wanneer hij 2-2,5 jaar oud is. De merrie kan het hele jaar door gedekt worden. Na een draagtijd van 11,5 maanden komt er één veulen ter wereld. Tweelingen zijn uiterst zeldzaam. Twee weken na de geboorte kan de merrie opnieuw gedekt worden.
Het veulen wordt ongeveer 6 maanden gezoogd.
De levensverwachting van alpaca’s is 15 tot 25 jaar.

Alpaca-Ranch en Alpacahof worden bedankt voor het meedenken en het beschikbaar stellen van informatie die op deze site vermeldt staat.